Asztalon készített ételek
2006.08.26. 14:25
[Sukiyaki]
Most olyan recepteket írok, amelyeket Japánban az asztalon készítenek el. Mi hoztunk haza egy elektromos asztali sütőt, ilyesmi itthon is kapható. Japánban a gázkészülékek nincsenek olyan fixen bekötve, mint nálunk. Ha van egyáltalán gáz a lakásban, akkor több helyen van kis gázcsap, amire hosszú gumicsővel csatlakoztatják a hordozható fűtőtestet, vagy az asztali rezsót. Itthon ehelyett jó az asztalon a villanyrezsó is. De igazából a Shabu-shabu kivételével meg lehet csinálni a tűzhelyen is és utána megenni.
Shabu-shabu
70 dkg marha (esetleg sertés), egy kisebb kínai kel, 8 gomba (shiitake), enoki-take (vékony fehér gomba), 2 póréhagyma, 10dkg celofán tészta (átlátszó cérnametélt, minden kínai boltban van), 2 kocka tofu, 1 liter dashi, (ehető krizantém levél, vagy spenót levél)
Olyan marha vagy sertéshúst válasszunk, amelyik szép márványosan zsíros. Itthon nem könnyű ilyet beszerezni, de tiszta sovány húsból nem lesz az igazi. Hajszál vékony, de nagy szeleteket kell vágni a húsból. Ehhez fagyasszuk meg a húst mélyhűtőben, vegyük ki és félig engedjük kiolvadni, legjobb a mikróban. Akkor jó, ha még kopog, de már lehet vágni. Éles késsel nagyon vékonyra lehet így vágni. A celofántésztát langyos vízben áztatjuk fél órát. A többit nagyobb falatokra vágjuk. Ha nagyon szépet akarunk alkotni, akkor a nagyobb kínai kelt és a spenótot kicsit leforrázzuk. A múltkor említett bambusz tekercs készítőre terítjük a kínai kel leveleket, majd a közepébe a spenót leveleket, az egészet feltekerjük és jól kinyomkodjuk. Egy 5 cm átmérőjű tekercset kapunk, ami kívül kínai kel, belül spenót. Ebből 5 centis darabokat vágunk.
Az asztali főzőben felforraljuk a dashit. A vendégek a saját pálcikájukkal belemártanak valamit a lében, rövid ideig főzik benne, majd az alábbi mártásokba mártva megeszik, amihez még lehet keverni snidlinget és reszelt jégcsapretket is. Ezt csinálják kipukkadásig. Ezek az eredeti alapanyagok, de persze bármilyen hamar fövő dologgal finom.
Szószok
Ponzu: 1 ek citromlé, 2 ek gyenge (rizs) ecet, 5 ek szója szósz, 5 ek dashi, 2 szelet citrom.
Mindent összekeverünk és fél óra múlva a citrom szeleteket kivesszük.
Goma-dare (Miso és szezám szósz): 5dkg fehér szezámmag, 3 ek miso, 2 ek mirin (bor+cukor), 2 ek szójaszósz, 2 ek gyenge ecet, 1 ek reszelt fokhagyma, pirospaprika, 2 ek olaj (szezám, de jó bármilyen), 7 ek dashi
A szezámmagot megpirítjuk és valahogy megdaráljuk (egyéni ötletek előnyben), a dashi és az olaj kivételével mindent összekeverünk, ezt a kettőt a végén apránként keverjük hozzá.
Sukiyaki
A hozzávalók ugyanazok, mint a Shabu-shabunál, de ezt csak marhából csinálják.
A sütésnél majd szükség lesz a következő szószra: 1 dl szójaszósz, 1 dl mirin, 1 dl dashi, 5 ek cukor, ezeket előre összeforraljuk.
Az asztalnál felmelegítjük a sütőt, kevés olajat öntünk bele. Japánban marhafaggyút használnak, de nem tudom, azt lehet-e szerezni nálunk. Néhány szelet húst kicsit megbarnítunk (pálcikával remekül lehet rendezgetni, forgatni őket), ráteszünk minden másból egy keveset, és beterítjük a nagyobb darabokban hagyott kínai kel levelekkel, az egészet leöntjük a fenti szósszal, befedjük és kb. 10 percig hagyjuk főni, sülni. Vigyázni kell, le ne égjen, ha elforrt a víz. Ha kész, mindenki kapkod belőle magának. Japánban felvert nyers tojásba mártogatják, de lehet Ponzu-val és Goma-dare-val is. Igaz, ezek tényleg elnyomják kicsit az eredeti ízét. Ha üres a főző edény, kezdjük előlről az egészet.
Nekünk ez a kedvencünk, sok vendégnek is csináltunk már. Eléggé el tud húzódni így az evés, de jól lehet közben beszélgetni.
[Yose-nabe]
Yose-nabe
50 dkg tengeri halfilé, 8 királyrák (vagy rákrúd), 20dkg csirkemell, 1 tintahal, kagyló, kínai kel levelek és spenót feltekercselve, mint a Shabu-shabunál, 8 gomba (shiitake), 6dkg celofántészta, 1 liter dashi, 7 ek szójaszósz, 1 ek mirin, 1 ek szaké, shichimi-togarashi fűszerkeverék, Ponzu szósz
Az asztalnál felforraljuk a dashit, szójaszószt, mirint, szakét. Mindent megfőzünk benne. Ami hamarabb megfő, később tesszük csak bele. Ha kész, Ponzu-ba mártva esszük, amibe tehetünk shichimi-togarashi fűszerkeveréket is.
Mivel itt a tengeri herkentyűket megfőzzük, ugyanolyan jók a fagyasztott dolgok is, nem kell mindennek olyan frissnek lennie, mint a sushinál.
|